Zo moet het niet worden – inzicht is de eerste stap naar verbetering.

“Helaas, echter, er is bijna niemand die we behandelen als slecht als onszelf.”

– Kristin Neff

Maandag had ik een “leuke” ervaring en ik kon veel leren over me. Zoals u weet, ben ik gaan heel veel met het onderwerp van zelfcompassie. Ik zou graag leren hoe ik de liefde met me meteen. Vooral in stressvolle tijden. Het is zeer belangrijk om te observeren, jezelf in het dagelijks leven. Ik zal u vertellen een kleine Episode van mij, zoals u misschien ook onbekend.

baumkrone

Na een lange dag van out-of-home data kwam ik thuis. Een beetje geïrriteerd, uitgeput en moe. Ik keek in mijn tas en wilde mijn iPhone. Na een korte Kramerei in de oneindige Diepten van de handtas, heb ik niet gevonden het de eerste keer. Dus de tas is geëvacueerd, en elk deel omgezet, maar niets gevonden! Dan is de keten van Gedachte was: “shit, waar is mijn telefoon? Ik zet het in de zak, als ik stapte uit de auto. Opnieuw zoeken!” Natuurlijk is de telefoon niet werd gevonden na de tweede zoekopdracht start-up in de pocket. “Waar zou het zijn? Kristin, waarom doe je afstand van je spullen en laat het er niet vliegen?” Ik ben op zoek naar zo, overal waar ik ben na de thuiskomst. Slaapkamer, Hal, Wc, Keuken….niets. “Waar moet het worden? Waarschijnlijk bent u zo dom en deed het in de dienst van de auto….het was duidelijk dat dit met je gebeurt. Uw collega, u geven de indicatie dat je moet nemen alles met u en ook u maakt wat. Echt geweldig.” Langzaam hoofdpijn begon. Voor een tweede Keer, alles is doorzocht, gedreven door de gedachte “Misschien heb je links het onmogelijke plaatsen….je bent altijd zo in gedachten, dat zou bij jou geen wonder.” Ik keek in de koelkast en in het kattenvoer kast. Nog steeds niets! Toen was ik woedend: mij, de omstandigheden op de dag. Mijn hart was racen. Ik probeer mezelf kalm en helder denken. “Waar zou het zijn? Denk, denk, Kristin,” Maar ik kon niet helder denken meer. Samen met mijn vriend en ik keken onze auto, zag ons met een zak van lampen de weg naar ons appartement en zelfs gereden met een auto service center. Niets! En weer gedachten: “Hoe veel geld het kost nu? En deze keer? En je hoeft niet eens weet of het nu echt verloren. Waarom niet u georganiseerd? Niemand is zo slordig met de dingen zoals jij!”

Bijna ontslag, keerden we terug zonder een mobiele telefoon naar ons appartement. Ondertussen voelde ik me klein, verdrietig, machteloos en kwaad. Ik had de energie niet meer. Op een keer ging de telefoon van mijn vriend. “Ik,” riep hij. Als ik zeg, ik wist al wie het was. Mijn Collega. Ze had aan de telefoon aangesloten bij Vergissing. Ze was helemaal droevig en ik was gewoon blij dat ik het terug.

“Goede tijden”, zei mijn hoofd. Maar mijn lichaam en mijn ziel zei iets anders. Ik heb in deze Situatie met mij. Ik vertrouw mezelf niet, hoewel ik dacht dat sub-bewust, al de tijd, dat ik niet verloren mobiele telefoon. Op het einde moest ik mijn telefoon terug, maar een hoofdpijn en een gevoel bleef.

Dit voorbeeld toont me hoe weinig aanhankelijk ik ben, vooral in situaties van stress bij mij. In plaats van positieve, rustgevende woorden van de harde kritiek in mijn hoofd. Ik heb mezelf echt klaar.

Het was erg leerzaam om te observeren deze Situatie. Ik heb ontdekt dat één van mijn innerlijke criticus (‘de criticus’) en nu weet wanneer en waar hij vandaan komt. Ik ook als erg duidelijk hoe ik me voel na dat, als ik deze criticus een duidelijk pad in mijn hoofd. Deze Kennis helpt mij om op te merken in de toekomst, zoals eerdere reacties, en dan met veel Praktijk een andere manier – zoals gebruikelijk – op te nemen.

Inzicht is de eerste stap naar verbetering. Dit is ook beschreven in de Zelf-Compassie boek. Kijk zelf en je hebt ook zo veel te zien.

Liefde, Kristin

Geef een reactie