Spruiten zelf – instructies en tips

Spruiten zijn een optimale manier, door de manier, meer voedingsstoffen te brengen en meer “Groen” op de plaat. Omdat spruiten bevatten veel vitaminen, mineralen, fytochemicaliën, en meervoudig onverzadigde vetzuren. Het aardige ding over spruiten is dat je kunt vertrekken, zonder veel moeite in de huishoudelijke keuken ontkiemen en de kleine voedingsstoffen bommen dus het hele jaar door. Schoon Eten, puur en simpel!

Sprossen selber züchten

Het Zaad

Ik letten bij het kopen van mijn zaad, dat dit uitsluitend en uitdrukkelijk gemaakt voor de sporten van de fokkerij (“seeds”). De zogenaamde vrije land zaad wordt vaak behandeld met gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast heb ik aandacht besteden aan de biologische kwaliteit. Zaad is er, bijvoorbeeld in de Bio-supermarkten of online*. De selectie van zaden is enorm:

(Pseudo-) Granen:

  • Amarant
  • Quinoa
  • Spelt
  • Gerst
  • Haver
  • Kamut
  • Tarwe
  • Rogge
  • Millet
  • Maïs

Peulvruchten:

  • Alfalfa
  • Adzuki bonen
  • Fenegriek
  • Erwten
  • Kikkererwten
  • Lenzen
  • Mung bonen
  • Soja bonen

Bladgroenten:

  • Broccoli
  • Tuinkers
  • Rucola

Knolgewassen:

  • Rode biet
  • Radijs
  • Koolrabi

Kruiden:

  • Komijn
  • Venkel
  • Anijs
  • Koriander

Benodigde Toebehoren

In aanvulling op het zaad, een vaartuig wordt geacht in de spruiten. De eenvoudigste manier om de Trek van spruiten met een speciale spruiten glazen*. Die trekt veel spruiten, kunt u ook gebruik maken van een spruiten tuin* (ook wel Sprossenbox of kiem-tuin).

Bovendien, water, lucht en licht nodig, maar dit zal waarschijnlijk aanwezig zijn in elke keuken! 😉

Sprossenglas

En zo gaat het verder

Per kiem-glas 2 EETLEPELS van de zaden worden gebruikt. In de kiem glas en bedek met water. 10 uur inweken. Het scherm op de spruiten glas schroeven en afvoer van het water. Het glas met de zeef naar beneden. De spruitjes moeten worden gewassen 2-3 Keer per dag met lauw water. Om dit te doen, zal ik het uitvoeren van het water door de zeef en re – run. Vervolgens het glas met de zeef terug in te stellen, zodat het water kan weglopen. Ideale omstandigheden voor spruiten 18-22°C en een lichte plaats zonder directe zon aan het kweken zijn aan het zonlicht (bijvoorbeeld op een vensterbank).

De spruiten kunnen vervolgens worden gebruikt, afhankelijk van de soort – na 2 tot 8 dagen geoogst. De exacte kiemkracht wordt de tijd aangegeven op de verpakking van het zaad. Na de oogst, kunnen ze worden tot 3 dagen in een gesloten vat bewaard in de koelkast. De kiem glas ik reinig na gebruik gewoon in de vaatwasser.

Let Op: Risico Van Schimmelgroei

Wat kan gemakkelijk leiden tot irritaties, de kleine vezel wortels van de spruiten, die snel verward met schimmel. Dus ik gooide mijn eerste spruiten, dacht ik, om deze schimmel begonnen. Als u werkt, maar het is schoon en de spruiten regelmatig gewassen, afvoer van het water, en de temperatuur niet te hoog is, gebeurt er eigenlijk niets. De spruitjes moeten schimmel is echt schimmel, niet alleen aan de wortels, maar ook op de hele spruiten. Ik adviseer om te vertrouwen op onze eigen zintuigen: Als de spruiten een muffe geur of schimmel, slijmerige of bruinachtig, je moet niet natuurlijk gegeten.

Wat zijn uw favoriete gerechten met spruiten zijn of hoe je ze gebruikt hebben?

Geef een reactie