ORGANISCHE – Ja of nee?

Een vraag die ik vaak tegenkomen en ik stel mezelf de vraag is altijd: Hoe gezond is de biologische producten? Voedingsmiddelen met Bio-seal beter dan conventioneel geproduceerd voedsel? Is het de moeite waard om te grijpen van biologische voedingsmiddelen, of u kunt het geld? Dit zijn de vragen die ik heb onderzocht en ik heb gevormd mijn eigen mening over dit onderwerp, in dit bericht. Eerste ding eerst: ik koop veel voedsel in de biologische kwaliteit, maar niet alle. Ik probeer, in het bijzonder in het geval van groenten, fruit en dierlijke voedingsmiddelen om ervoor te zorgen dat deze ecologisch vervaardigd. De winkels in de biologische supermarkt (meestal Alnatura) maakt mij over het algemeen veel meer plezier dan in de “normale” supermarkt, omdat hier, voor mij, meer interessante producten. Echter, ik koop ook regelmatig bij Edeka en Rewe, van tijd tot tijd in de Lidl, maar zelden.

Buntes Gemüse Isemarkt

Bio ≠ Bio – De jungle van de Bio-afdichting

Biologisch is niet hetzelfde als biologisch. Er zijn veel verschillende Standaarden. Sommige prijsvechters heeft uitgevonden zijn eigen Bio-label, andere producten dragen een national organic label, terwijl anderen zijn gecertificeerd door de organische Vereniging demeter.

Er zijn een aantal keurmerken, ecologisch geproduceerd voedsel te worden geëtiketteerd. Het gebruik van een zegel is verplicht te voldoen aan de voorgeschreven Normen. Voedsel met een biologische keurmerk beschouwd worden als producten met de hoogste wettelijke Norm. Ze zijn verdeeld in staat biologische keurmerk en het biologische keurmerk van verenigingen, zoals Demeter, Bioland of Naturland. De Vereniging verzegeld een minimum, bevonden met de eisen – meestal moet je maar een nog hoger niveau, zoals een 100% biologische landbouw, en kan zelfs bevatten geen genetisch gemodificeerd Materiaal.

De naleving van deze criteria is het van monsters door middel van reguliere goederen en een plicht van de Documentatie is gewaarborgd. Biologische controle-instanties en de verschillende associaties verantwoordelijk zijn.

Zodat u kunt vinden in de toekomst, in de jungle van Bio-seal, ik zal u kennismaken met de vijf belangrijkste zegel:

Bio-Siegel

De EU-Bio-Siegel

De EU-Bio-Siegel werd in 2010 geïntroduceerd. Voedingsmiddelen die dragen dit label mag niet meer dan 0,9% genetisch gemodificeerd Materiaal. 95% van de ingrediënten moet afkomstig zijn uit de biologische landbouw. Smaakversterkers, kunstmatige aroma ‘ s en kleurstoffen zijn taboe mogen niet worden gebruikt. Echter, 47 additieven zijn toegestaan (uit een totaal van meer dan 300 additieven die kunnen worden gebruikt in conventionele voedingsmiddelen).

Duitse Bio-Siegel

De duitse regering biologische keurmerk werd in 2001 geïntroduceerd. Genetisch gemodificeerd Materiaal moet niet worden inbegrepen. 95% van de ingrediënten moet afkomstig zijn uit de biologische landbouw. Smaakversterkers, kunstmatige aroma ‘ s en kleurstoffen zijn taboe en moet niet worden gebruikt.

demeter

Voedingsmiddelen die dragen het demeter-label, het moet afkomstig zijn 100% uit de biologische landbouw. Smaakversterkers, kunstmatige aroma ‘ s en kleurstoffen zijn taboe mogen niet worden gebruikt. 13 additieven zijn toegestaan.

Bioland

Ook voedingsmiddelen die de biologische keurmerk, moeten afkomstig zijn van een 100% organische oorsprong. Smaakversterkers, kunstmatige aroma ‘ s en kleurstoffen zijn taboe mogen niet worden gebruikt.

De natuur land

In de natuur, het land moet ook voorzien van alle voedingsmiddelen en-ingrediënten 100% uit de biologische landbouw. Smaakversterkers, kunstmatige aroma ‘ s en kleurstoffen zijn taboe mogen niet worden gebruikt. 21 additieven zijn toegestaan.

Een gedetailleerde vergelijking van de Bio-Siegel kan hier gevonden worden. Voor meer informatie, er zijn hier ook.

Kräuter Projekt Gesund leben

Biologische ≠ gezond

In 2010, de Stiftung Warentest schreef dat biologische producten beter zijn dan die van conventionele levensmiddelen, alleen maar duurder (met een gemiddelde van 30-50%, kijken naar het onderwerp, maar ook hier – omdat met weinig geld kunt u eet een gezond dieet). In een Meta-analyse van de Stanford-Universiteit van Californië onderzoekers vergeleken het Team rond Dena Bravata 223 studies waarin de Bio-producten zijn in vergelijking met conventionele voedingsmiddelen. Onderzocht werden, bijvoorbeeld, de nutriëntenconcentraties of de niveaus van pesticiden, bacteriën en schimmels. Het werd gevonden is er geen duidelijke bewijzen dat biologische producten nutrient-rich. Ziekteverwekkers, noch in het geval van biologisch eten uit de gangbare landbouw, en meer. Maar – en dit is voor mij het cruciale punt is dit: De biologisch voedsel minder snel besmet zijn met pesticiden, maar om 100% vrij van u niet. Op conventioneel geproduceerde voedingsmiddelen opnieuw en opnieuw, residuen van gewasbeschermingsmiddelen te vinden. Het is echter onduidelijk in welke mate pesticiden voor de menselijke gezondheid schade. Biologische groenten en fruit zijn meestal vrij van Pesitiziden, dat is een duidelijke plus punt om je niet te blijven, natuurlijk, hebben ook een lange houdbaarheid en bederven sneller dan conventionele groenten en fruit.

Op de vraag of biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar geteeld, hoeft u niet eerst duidelijk dat het doel van biologische voedingsmiddelen is vooral dat het voedsel gezonder is. Eerst en vooral, is de bescherming van het milieu en de dieren een soort-geschikte leven van de massa van de veeteelt, uit de buurt uit te laten. Bescherming van het klimaat, de bescherming van de soort, de kwaliteit van de bodem en de bescherming van het water op de voorgrond.

Veel belangrijker dan het feit of voedsel is nu biologisch of niet, is echter, wat is het zelfs gegeten. Iemand die eet een evenwichtig dieet en toepassingen, maar conventionele voedingsmiddelen, woont nog steeds zeer veel gezonder dan iemand die veel eet van Fast Food en afgewerkte producten.

Kant-en-klare gerechten uit de biologische supermarkt zijn niet per se gezonder dan mensen zonder Bio-zegel. Ze bevatten vaak ook veel suiker (meestal, maar na alle, alternatieve zoetstoffen zoals ruwe rietsuiker, agave siroop of kokosbloesem suiker*).

Regionale en seizoensgebonden

Dat biologisch niet-biologisch, ik schreef het al hierboven. Ik vind het altijd grappig als ik zie, wat is biologisch voedsel te komen. In het bijzonder, in de supermarkt, ik blijf het zien van biologische Appels uit nieuw-Zeeland en andere geïmporteerde biologische voeding. Dergelijke levensmiddelen, die worden gekweekt in de vs, zal ik niet kopen, in principe, enkel en alleen omdat ze “biologisch”. Hier bereik ik dan maar op de conventionele Appels van de boeren in de Regio. In het geval van fruit en groenten, die helemaal niet voorkomen, is het natuurlijk iets anders.

Mijn Conclusie

Ik probeer mezelf te kopen, en zo vaak als mogelijk, fruit en groenten uit de biologische landbouw, maar op hetzelfde moment op een regionale teelt en het feit dat het fruit en de groenten hebben een seizoen. Dit is niet altijd mogelijk en dat is geen Drama voor mij. Hier kunt u lezen welke voedingsmiddelen te grijpen haar biologische producten moet – en het voedsel wat gekweekt wordt, bevatten ook conventioneel alleen weinig tot geen bestrijdingsmiddelen:

  • 12 conventionele voedingsmiddelen die bijzonder zwaar verontreinigd met bestrijdingsmiddelen
  • 15 conventionele voedsel niet verontreinigd met pesticiden

Ook andere food producten die ik vaak koop bij de biologische supermarkt (waar ik precies winkel, vertel ik je volgende week in een post). Ik aandacht besteden, maar ook in de biologische markt is altijd op de lijst van ingrediënten. Daarnaast geef ik de voorkeur aan het biologische keurmerk.

Schrijf mij uw mening over het onderwerp “Bio – Ja of nee?” als een reactie!

Geef een reactie